8 razlogov zakaj bi morali danes začeti jesti ananas

Danes uživamo ananas po zaslugi Krištofa Kolumba, ko je, iz ene od svojih odprav v Južni Ameriki, prinesel ananas v Evropo.

Ne samo, da je ananas popoln dodatek k smothijem, praženim jedem, gvakamoliju ali sadni kupi, se je izkazalo, da ima ananas kar nekaj koristi za naše zdravje.



Tukaj je 8 razlogov zakaj je zdravo uživati ananas:

1. Deluje protivnetno
Bromelin je encim, ki se lahko izvleče iz stebla in jedra ananasa. Študije so pokazale, da ima bromelin najrazličnejše koristi za zdravje, vključno s sposobnostjo za zmanjšanje vnetja.

2. Podpira imunski sistem
Ena sama porcija ananasa vsebuje približno 130% priporočenega dnevnega odmerka vitamina C, zaradi česar je eden najbolj bogatih (in najbolj okusnih) virov hrane! Vitamin C spodbuja delovanje belih krvnih celic, ki povečujejo imunski sistem in ščitijo proti boleznimi.

3. Zmanjšuje bolečine revmatizma
Ananas priporočajo zaradi sposobnosti zmanjševanja sklepnih in mišičnih vnetij, vključno z vnetjem, ki je povezan z artritisom, zahvaljujoč bromelinu v sadežu.

4. Pomaga pri prebavi
Ananas je bogat z vlakninami. Dejansko vsebuje topne in netopne vlaknine. Vlaknine pomagajo pri pretoku hrane skozi prebavni trakt, in tudi pomagajo pri zdravljenju prebavnih težav, kot so driska, zaprtje ali sindrom razdražljivega črevesja.

5. Podpira zdrave kosti
Ne, ananas ni bogat s kalcijem. Je pa bogat z magnezijem, ki je mineral in je ključnega pomena za zdrave kosti, rast in obnovo. Ena sama porcija ananasa vsebuje približno 70% priporočenega dnevnega vnosa magnezija.

6. Pomaga pri ustni higieni
Močne trpke lastnosti v ananasu pomagajo pri krepitvi dlesni in zaščiti zob. Trpke lastnosti ananasa napnejo telesno tkivo in s tem preprečijo izgubo zob. Pogosto se uporablja kot naravno sredstvo za ohlapne zobe in spuščene dlesni.

7. Uravnava krvni tlak
Eden izmed mineralov v ananasa je kalij, ki je bistven mineral za telo. Deluje kot vazodilatator za zmanjšanje stresa in napetosti v krvnih žilah, ki spodbujajo prekrvavitev in preprečuje nastajanje krvnih strdkov.

8. Pomaga pri zdravljenju prehlada
Vitamin C ni edini element ananasa, ki se lahko bori proti kašlju ali prehladu. Bromelin zmanjšuje sluzi v traktu dihal in sinusni votlini ter tako pomaga pri čiščenju poti.

Močni antioksidanti v ananasu tudi pomagajo varovati telo pred rakom in drugimi boleznimi. Mnogi prisegajo na ananas saj pomaga zaščititi kožo pred staranjem zaradi sončne svetlobe.

Alfa hidroksi kisline v sadežu se običajno uporabljajo v kremah proti gubam, ki pomlajujejo kožo. Torej, če želite polepšati svojo kožo in morda zmanjšati znake staranja, je lahko ananas ravno pravi za vas. Načinov kako vključiti ananas v vašo prehrano, so skoraj neskončne!



 

12 februar, 2017

Nove študije kažejo kakšen učinek ima sladkor na možgane in novica ni spodbudna

Vsi vemo, kaj sladkor naredi naši postavi. Nove študije pa kažejo njegov učinek na možgane kar pa nikakor ni dobro.

Kot se je izkazalo, sladkor ni tako sladek. Poleg tega, da povzroča debelost in sladkorno bolezen, je prehranjevanje z dieto nasičeno s sladkorjem povezano s številnimi nenormalnimi možganskimi funkcijami, vključno s funkcijami slabega pomnjenja in kognitivnih aktivnosti.

Tukaj je tisto, kar morate vedeti, kako se prepreči preobremenitev s sladkorjem.

Niso vsi sladkorji slabi. Naše telo spremeni večino hrane, ki jo zaužijemo v sladkor. Dober sladkor ali glukoza, ki prihaja iz ogljikovih hidratov, kot je kruh in testenine, hrani naše celice po vsem telesu, vključno z možgani.

Drugi tip sladkorja je fruktoza. Ko pojemo fruktozo v sadju in zelenjavi, je ta neškodljiva, vendar, če jih zaužijemo v živilih, kot so brezalkoholne pijače, med, in skoraj vsa predelana živila, kot so dišave, solatni prelivi in ​​hitra hrana, lahko fruktoza negativno vpliva na naše zdravje. "Fruktoza ne spodbujaja hormone, kot so inzulin, ki imajo pomembno vlogo pri občutku sitosti," je dejala Kathleen Page, MD, docentka klinične medicine na Keck Medicine USC.

Sladkor povzroča zasvojenost. Le en košček sladkorja je dovolj, da stimulira možgane za sprostitev dopamina,ki je  naravna kemikalija v možganih, ki poganja naše želje in motivacijo. To je ista kemikalija, ki povzroča, da alkoholiki in narkomani  nenehno iščejo »zasvojenost«. V študiji USC, udeleženci, ki so jedli hrano s fruktozo v primerjavi z glukozo so doživeli večjo lakoto in hrepenenje.

"Prostovoljcem je bila dana na voljo izbira, da se jim takoj po študiji servira okusna hrana ali pa en mesec kasneje prejmejo denar, pravi Dr.Page. Ko so udeleženci konzumirali fruktozo, so se bili v večji meri pripravljeni odreči denarju, da bi takoj prejeli visoko kalorično hrano, v primerjavi s tem, ko so konzumirali glukozo.

Sladkor postara kožo. Ne moremo za vse kriviti sonce. Preveč sladkorja razgradi kolagen in elastin v naši koži, ki ohranjata celice, da se samodejno obnovijo. Še huje, ne obstaja način, da se pozdravi škoda, ko se pričnejo oblikovati prezgodnje gube. Edina rešitev je, da se poskrbi za čim manjši vnos sladkorja ali pa se ga v celoti odpravi.

Sladkor ohromi naš »senzor« za prenajedanje. Vsem znano dejstvo je, da nas prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja naredi debele. Toda šele pred kratkim so raziskovalci ugotovili, da kronično uživanje sladkorja ohromi senzor, ki prepreči prenajedanje. Ko naši možgani ne sproščajo hormona, da smo siti, je veliko večja možnost, da bomo nadaljevali s prehranjevanjem.

Sladkor zmanjšuje naš nevrotrofični faktor v možganih. Ta faktor namreč pomaga možganom pri učenju in oblikovanju novih spominov. Ko je naš nivo nevrotrofičnega faktorja nizka, se nam zatakne in se ne moremo naučiti novih stvari. Naš spomin se slabša. Nekatere raziskave so celo odkrile povezavo med nizkim nivojem nevrotrifičnega faktorja in Alzheimerjevo boleznijo, depresijo in demenco.

Umik sladkorja iz telesa je resničen. Odstranitev sladkorja iz naše prehrane lahko povzroči enake reakcije kot odstranitev droge – šklepetanje zob, tesnoba, tresenje in stresanje glave. Prvi in ​​najbolj pomemben način rešitve odvisnosti od sladkorja, je drastična sprememba v prehrani. "Najboljši način, da se zmanjša vnos fruktoze, je zmanjšati porabo dodanih sladil iz sladkorja, ki je glavni vir fruktoze v prehrani," je dejal Page.