Če je le možno se izogibajte mleku in mlečnim izdelkom

1. Mlečni izdelki vsebujejo hormone



Rastni hormoni so ena najbolj spornih snovi v mleku - natančneje, tisto, kar je znano kot rekombinantni goveji rastni hormon ali rGBH. Po mnenju Ameriškega združenja za rak ta hormon pomaga replicirati celice in ga kmetje uporabljajo, da povečajo količino mleka, ki ga proizvedejo krave.

Ko krave injicirajo z rGBH, se proizvodnja mleka poveča za približno 10 do 15%. Glavna težava s to snovjo je korelacija s prisotnostjo insulina podobnega rastnega faktorja-1 (IGF-1). Zgodba je nadalje pokazala, da študije kažejo, da so lahko velike količine IGF-1 povezane z določenimi tumorji. Ker se zdi koncentracija IGF-1 višja v mleku krav, ki vsebujejo rGBH, mnogi mislijo, da mlečni proizvodi iz teh krav povzročajo resne zdravstvene težave. Če niste zainteresirani za odpravo mleka iz vaše prehrane, se prepričajte, da izberete izdelke brez hormonov.

2. Mlečni izdelki lahko povzročijo akne



Mleko je res slabo za vašo kožo. Če ste nagnjeni k mozoljem, ste verjetno opravili že veliko raziskav o kremah, mazilih in drugih sredstvih, da jih odstranite. Če pa ti triki ne delujejo, je čas, da si ogledate svojo prehrano. Čeprav povezava med mlekom in aknami ni potrjena, obstaja veliko osebnih zgodb, ki podpirajo to dejstvo. Po podatkih podjetja WebMD raziskave kažejo, da obstajajo sestavine v mleku, ki lahko aktivirajo oljne žleze, kar lahko privede do aken. Poskusite jesti manj mlečnih izdelkov, če je vaša koža dovzetna za tiste nezaželene lise, da vidite, kaj se zgodi. Ničesar ne izgubiti, če poskusite.

3. Mlečni izdelki lahko povečajo tveganje za bolezni srca



Nasičena maščoba je zadnja stvar, ki jo potrebuje srce. Znano je, da ima veliko mlečnih izdelkov, vključno s sirom, maslom in sladoledom, veliko količino nasičenih maščob. Po podatkih Ameriškega združenja za srce lahko uživanje živil z visoko vsebnostjo maščob poveča raven LDL holesterola. Ko se količina tega slabega holesterola dvigne v vaši krvi, imate večje tveganje za bolezni srca in ožilja. Morda je pametno, da omejite vnos mleka, če ste zaskrbljeni zaradi vašega srca.

4. Uživanje mlečni izdelkov je lahko razlog, da se počutite napihnjene



Zmanjšajte vnos mleka in mlečnih izdelkov za boljše počutje. Obstaja veliko živil, ki povzročajo bruhanje, vendar je mleko še posebej slabo. Ljudje, ki ne prenesejo laktoze, nimajo encima, potrebnega za razgradnjo sladkorjev v mlečnih izdelkih. Posledica tega je, da bakterije v črevesju povzročajo napenjanje. Če lahko telo razgradi te sladkorje, se to običajno ne zgodi. Toda za tiste, ki se pogosto počutijo napihnjene po uživanju mleka in mlečnih izdelkov, je vredno, da za nekaj časa ustavite z uživanjem teh izdelkov.

5. Uživanje mlečni izdelkov je lahko vzrok večjih zdravstvenih težav



Mleko je lahko vir številnih vaših težav. Po mnenju Dairy Nutrition obstajajo dve vrsti beljakovin v mlečnih izdelkih. Sirotka vsebuje 20%, preostanek 80% pa kazein. Po mnenju zdravstvenega oddelka Univerze Michigan je lahko vsebnost kazeina v mlečnih izdelkih problematična. Članek navaja, da so bile opravljene raziskave, ki kažejo, da obstaja povezava med mlečnimi izdelki in boleznimi, kot je sladkorna bolezen tipa 1 in rak. Odbor zdravnikov za odgovorno zdravje prav tako omenja, da so raziskave pokazale povezavo med vnosom mlečnih izdelkov in povečanimi možnostmi raka na prostati in raka jajčnikov. Čeprav je potrebno izvesti še več raziskav o povezavi mlečnih izdelkov in vsemi temi boleznimi, se teh nekaj dejstev vseeno splača zapomniti.



 

Breskve pomagajo pri krepitvi kosti in zob

Zdravstvene prednosti breskev vključujejo olajšanje zaradi hipokalemije, raka, debelosti, holesterola, krvne stagnacije in nevrodegenerativnih bolezni. Pomagajo pri ohranjanju zdravega vida, nege kože, živčnega sistema, zdravih kosti in zob. Imajo anti-aging lastnosti in pomagajo pri razstrupljanju, izboljšujejo prebavo in celično zdravje. Imajo veliko osnovnih hranil in antioksidantov, ki so dragoceni med nosečnostjo in pomagajo pri krepitvi imunskega sistema.

Breskve so sočno in vsestransko poletno sadje, ki je izvirno na Kitajskem in v Južni Aziji. Njeno latinsko ime je Prunus persica, breskve pa so proizvod listavcev, ki rastejo v zmernih regijah po vsem svetu. Breskve pripadajo družini Rosaceae, ki vključuje tudi sadje, kot so slive in češnje.

Kitajska je največja pridelovalka breskev, kjer pa so breskve predstavljene tudi kot kitajski simbol dolgega življenja in nesmrtnosti. Drugi največji proizvajalci breskev so Italija, Španija, ZDA in Grčija. Gruzija je pravzaprav tudi "breskevska država" za svoj prispevek k proizvodnji najbolj kakovostnih breskev glede okusa, teksture in hranilnih vsebnosti. Breskve so dosegle status državnega sadja v Gruziji leta 1995. Breskve so na voljo v različnih velikostih, barve pa od rumene do rdeče, odvisno od države izvora.

V nasprotju z nektarinami, ki imajo gladko zunanjo površino, imajo breskve mehko, žametno kožo. Imajo občutljivo aromo in sočno rumenkasto celulozo. Breskve so družinsko ali kamnito sadje, saj zunanji mesnati del obkroža školjko, ki obdaja užitno seme.

Hranilna vrednost breskev

Breskve vsebujejo široko paleto hranilnih snovi, ki so bistvene za zdravo delovanje telesa. Breskve so bogate z vitaminom A, beta-karotenom in vitaminom C (askorbinska kislina). Prav tako so dober vir vitamina E (alfa-tokoferola), vitamina K (phylloquinone), vitamina B1 (tiamin), vitamina B2 (riboflavin), vitamina B3 (niacin), vitamina B-6, folata in pantotenske kisline. Breskve prav tako ponujajo bogato zakladnico mineralov, kot so kalcij, kalij, magnezij, železo, mangan, fosfor, cink in baker. Breskve imajo malo kalorij, ne vsebujejo nasičenih maščob ali holesterola in so dober vir prehranskih vlaknin.

Zdravstvene prednosti breskev

Poleg osvežujočega okusa in arome so breskve bogate s karotenoidi in ponujajo številne prednosti za zdravje.

Kapaciteta antioksidantov: Lupina in pulpa breskev imajo pomembne antioksidativne lastnosti. Prisotnost klorogenske kisline v breskvah prispeva tudi k njihovim zaščitnim učinkom. Antioksidanti, kot so lutein, zeaksantin in beta-krioksantin, pomagajo pri čiščenju prostih radikalov in ščitijo telo pred škodljivimi učinki različnih bolezni.

Hipokalemija: Breskve vsebujejo kalij, ki je bistvenega pomena za pravilno signalizacijo živcev in celično delovanje telesa. Vsebnost kalija v breskvah pomaga pri prebavnih procesih, aktivirajo ogljikove hidrate, ohranjajo ravnotežje elektrolitov in regulaciji mišičnega tkiva. Pomanjkanje kalija v telesu lahko privede do hipokalemije, ki lahko vpliva na mišično moč in lahko povzroči neredni srčni utrip.

Rak: Breskve so bogate s fenolnimi in karotenoidnimi spojinami, ki imajo anti-tumorske in anti-rakaste lastnosti ter pomagajo pri boju proti različnim vrstam raka, kot so rak dojke, pljučni rak in rak debelega črevesja. Študije so podprle dejstvo, da klorogenična kislina in neoklorogenska kislina, prisotna v breskvah, ugodno vplivata na preprečevanje rasti celic raka dojke brez vpliva na normalne celice, za razliko od zdravljenja raka s kemoterapijo, ki negativno vpliva tudi na zdrave celice. Poleg tega so raziskave pokazale, da je botanična skupina Rosaceae, ki vključuje breskve, bogata z beta karotenom, s čimer zagotavlja zaščitne učinke proti pljučnemu raku.

Nega kože: Breskve pomagajo vzdrževati zdravo kožo zaradi prisotnosti vitamina C, ki zagotavlja tudi zaščito pred škodljivimi prostimi radikali in okužbami. Breskve prav tako ščitijo kožo pred ultravijoličnim sevanjem. Študije so pokazale, da imajo antioksidanti zeaksantin in lutein znatne protivnetne učinke na škodo kože, ki jo povzroča sevanje UV-B, in ščitijo kožo pred hiperproliferacijo celic. Flavonoidi, ki so prisotni v breskvah, imajo foto zaščitne učinke in pomagajo ščititi kožo zaradi UV-povzročene eritemije.

Breskve se pogosto uporabljajo v kozmetični industriji za izdelavo kreme za kožo. Bogastvo flavonoidov in bistvenih vitaminov in mineralov v breskvah pomaga pri odstranjevanju mrtvih celic, pa tudi pri osvežitvi in oživitvi kože.

Zdravje oči: Breskve so bogate z beta-karotenom, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Beta-karoten ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega vida in preprečuje različne očesne bolezni, kot so kserofalmija in slepota. Preiskovalna raziskava je pokazala, da imajo karotenoidi lutein in zeaksantin v breskvah pozitivne učinke, povezane z zmanjšano razširjenostjo jedrske katarakte. Kot je bilo navedeno v študijah, lutein in zeaksantin prebivata v makularnem pigmentu očesa in pomagata pri zaščiti mrežnice zaradi starostne degeneracije makule. Poleg tega ti sestavni deli, ki so prisotni v breskvah, varujejo tkiva mrežnice pred škodo, ki so jo povzročili prosti radikali, in morebitno poškodbo, ki jo povzroča svetloba z visoko valovno dolžino.

Nosečnost: Breskve so dragocene med nosečnostjo zaradi prisotnosti širokega nabora bistvenih vitaminov in mineralov. Vitamin C pomaga pri zdravi rasti kosti, zob, kože, mišic in krvnih žil otroka. Prav tako pomagajo pri absorpciji železa, kar je izredno pomembno med nosečnostjo. Folat v breskvah pomaga pri preprečevanju napak nevralne cevi, kot je spina bifida. Vsebnost kalija v breskvi pomaga pri preprečevanju mišičnih krčev in splošne utrujenosti, ki so pogoste med nosečnostjo. Prisotnost vlaken pomagajo pri zdravi prebavi in ​​zmanjšujejo različna stanja kot je zaprtje.

Prebava: Breskve so dobre za ohranjanje zdrave prebave zaradi njihove vsebnosti alkalnih snovi in vlaknin. Dietna vlakna v breskvah absorbirajo vodo in pomagajo preprečevati želodčne motnje, kot so zaprtje, hemoroidi, razjede na želodcu, gastritis in nepravilno gibanje črevesja. Prav tako pomagajo pri čiščenju in odstranjevanju strupenih odpadkov iz črevesja in preprečujejo, da bi v telesu prišlo do raznih abdominalnih motenj, vključno z rakom želodca. Zaradi svojih odvajalnih lastnosti breskve pomagajo tudi pri raztapljanju ledvic in kamnov mehurja.

Živčni sistem: Prisotnost magnezija v breskev pomaga preprečiti stres in tesnobo v telesu in pripomorejo pri ohranjanju živčnega sistema. Pomanjkanje magnezija lahko vpliva na delovanje osrednjega živčnega sistema, kar ima za posledico hiperaktivnost mišic in povečano aktivnost živčnih signalov. Preiskovalna raziskava, ki je bila izvedena v zvezi s tem, je pokazala, da je vnos hrane bogate z magnezijem skupaj z vitaminom B-6 ugodno vplival na zdravljenje hiper-razdražljivosti osrednjega živčnega sistema pri otrocih. Druga študija je pokazala, da zdravljenje z magnezijem pomaga pri ozdravitvi simptomov velike depresije. Uživanje breskev je koristno tudi pri ajurvedski terapiji za uravnoteženje živčnega sistema.

Debelost: Breskve vsebujejo bioaktivne komponente, ki so pokazale koristne učinke pri boju proti debelosti. Preiskovalna raziskava je pokazala, da prisotnost fenolnih spojin v breskvah nima protivnetnih lastnosti, ki prispevajo k boju proti prebavnim sindromom, ki bi sicer lahko povzročili resne zdravstvene težave.

Imunski sistem: Breskve so bogate z askorbinsko kislino in cinkom, ki pomagajo pri normalnem delovanju telesa in vzdrževanju zdravega imunskega sistema. Cink in vitamin C izvajata učinkovito celjenje ran in antioksidativne lastnosti, ki pomagajo pri boju proti okužbam ter zmanjšujejo razširjenost in resnost bolezni, kot so prehlad, malarija, pljučnica in driska. Pomanjkanje teh komponent lahko povzroči oksidativne razpoke in poslabšanje celične aktivnosti.

Nizka raven holesterola: Raziskave so pokazale, da fenolne spojine, ki so prisotne v lupini in celulozi breskev, pripomorejo k ohranjanju nižjih ravni holesterola LDL in spodbujanju dobrega HDL holesterola. To pomaga pri zmanjševanju tveganja bolezni povezanih z srcem in ohranja optimalno kardiovaskularno zdravje.

Anti-aging: Breskve so vir cinka, ki ima anti-aging lastnosti. Uživanje živil, ki so bogata s cinkom, kot so breskve, spodbujajo proizvodnjo protiteles in zavirajo celično škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Prav tako posega v postopek staranja moških reproduktivnih organov s povečanjem ravni testosterona v reproduktivnem hormonu v telesu.

Zdravje kosti in zob: Breskve vsebujejo fosfor, ki skupaj s kalcijem pomaga pri krepitvi kosti in zob ter pomaga pri vzdrževanju in popravljanju telesnih tkiv. Pomaga tudi pri preprečevanju različnih bolezni kosti, kot je dekalcifikacija, kar lahko privede do osteoporoze, zlasti pri ženskah po menopavzi. Uživanje živil, ki so bogata s fosforjem, kot so breskve, spodbujajo ponovno mineralizacijo kosti in ohranjajo njihovo togost. Poleg kalcija, vsebnost vitamina C v breskvah, igra pomembno vlogo pri krepitvi kosti in dlesni, ki pripomore k ohranjanju zob.

Razstrupljanje: Breskve so koristne za čiščenje in razstrupljanje telesa in pomagajo pri izpiranju škodljivih strupov iz jeter in ledvic. Preiskava je pokazala, da imajo ekstrakti breskev zaščitne hepato elemente in so dragoceni pri zdravljenju stanja hepato-toksičnosti, ki je posledica podaljšanja terapij za različne bolezni, kot so migrena, tuberkuloza in sladkorna bolezen. Breskve se v vzhodnih kulturah pogosto uporabljajo pri proizvodnji izdelkov za razstrupljanje zelišč, kot so detoksični čaji.

Zdravje celic: Breskve vsebujejo železo, ki je bistvenega pomena za nastanek hemoglobina v rdečih krvnih celicah. Uživanje živil, kot so breskve, je pomembna v vseh življenjskih obdobjih, vključno pri odraščanju otrok, adolescence, odraslostjo in fazami, kot sta menstruacija in nosečnost.

Nevrodegenerativne motnje: Študije so dokazale, da izvlečki breskev pozitivno vplivajo na centralni holinergični sistem. Holinergični sistem je sistem nevrotransmiterja, ki deluje kot temelj spomina in učnih funkcij. Komponente, ki so prisotne v breskvah, preprečujejo degeneracijo holinergičnega sistema in preprečujejo različne motnje, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Kulinarična uporaba: Zaradi številnih sestavin, ki spodbujajo zdravje, okusa in nizkih kalorij, so breskve pogosto dodane kot sestavina v različnih zdravih receptih, kot so jogurti, napitki in pecivo.

http://greenshop.si/breskva-debela-1kg

Datlji so zelo dober vir različnih vitaminov in mineralov

Prednosti dateljev vključujejo sprostitev zaprtja, črevesnih motenj, težav s srcem, anemije, spolnih motenj, driske, raka na trebuhu itd. Datlji so tudi dobri za pridobivanje teže. So bogati z več vitamini, minerali in vlakninami. To okusno sadje vsebuje olje, kalcij, žveplo, železo, kalij, fosfor, mangan, baker in magnezij, ki so vsi koristni za zdravje. Nekateri strokovnjaki za zdravje so rekli, da je prehranjevanje z enim dateljem na dan potrebno za uravnoteženo in zdravo prehrano.

Masivne zdravstvene koristi dateljev so jih naredili za eno izmed najboljših sestavin za razvoj mišic. Ljudje jih uživajo na več načinov, kot je mešanje paste datljev z mlekom, jogurtom ali s kruhom ali maslom. Pasta iz dateljev je koristna tako za odrasle kot za otroke, zlasti v času okrevanja po poškodbi ali bolezni.

Glede na sodobno medicinsko raziskavo je zdaj sprejeto, da so dateljni koristni pri preprečevanju raka na trebuha. Ko telo začne absorbirati visoko hranilno vrednost datljev, se izgubi občutek lahkote. Tudi živčni sistem lahko dobi veliko pomoči od uživanja datljev, saj vsebujejo precejšnjo količino kalija.

Dateljni so ena najboljših sladkih in vsestranskih živil, ki lahko urejajo prebavni proces. Lahko znatno povečajo raven energije pri ljudeh v roku pol ure od zaužitja. Ameriško združenje za raka priporoča vnos 20-35 gramov prehranskih vlaken na dan, ki jih je mogoče dostaviti skozi datlje. Rečeno je tudi, da bo en datelj na dan pomagal ohranjati zdravje oči skozi vse življenje. Običajno so znani, da zelo učinkovito ščitijo pred problemom nočne slepote.

Dateljni

Hranilna vrednost datljev

Dateljni so zelo dober vir različnih vitaminov in mineralov. Prav tako so dober vir energije, sladkorja in vlaknin. V njih so na voljo bistveni minerali, kot so kalcij, železo, fosfor, natrij, kalij, magnezij in cink. Vsebujejo tudi vitamine, kot so tiamin, riboflavin, niacin, folat, vitamin A in vitamin K.

Zdravstvene prednosti datljev

Zaprtje: Dateljni so pogosto kategorizirani kot odvajalna hrana. Zato jih pogosto pojedo ljudje, ki trpijo zaradi zaprtja. Da bi dosegli željeni odvajalni učinek datljev, jih morate nekaj več namočiti v vodo in pustiti čez noč, nato pa jih zjutraj pojesti, ko postanejo kot sirup, da dobite najbolj optimalne rezultate. Imajo visoko raven topnih vlaken, kar je bistvenega pomena za spodbujanje zdravih črevesnih gibov in udoben prehod hrane skozi črevesni trakt, ki lajša simptome zaprtja.

Zdravje in moč kosti: Znatne količine mineralov, ki jih najdemo v datljih, je super hrana za krepitev kosti in odganjanje bolečih in izčrpnih bolezni, kot je osteoporoza. Datlji vsebuje selen, mangan, baker in magnezij, ki so sestavni del zdravega razvoja kosti in moči, še posebej, ko se ljudje začnejo starati, njihove kosti pa postopoma slabijo. Torej jejte datlje in izboljšajte moč kosti!

Črevesne motnje: Vsebnost nikotina v dateljih se zdi koristna za zdravljenje številnih vrst črevesnih motenj. Stalni vnos pomaga zavirati rast patoloških organizmov in s tem pomagajo spodbuditi rast prijaznih bakterij v črevesju. V smislu prebavnih težav vsebujejo netopna in topna vlakna ter številne koristne aminokisline, ki lahko stimulirajo prebavo hrane in povečajo učinkovitost, kar pomeni, da prebavni trakt absorbira več hranil in vstopi v vaše telo za pravilno uporabo.

Anemija: Dateljni imajo visoko vsebnost mineralov, kar je koristno za številne različne zdravstvene težave, vendar njihova impresivna količina železa omogoča popolno prehransko dopolnilo za ljudi, ki trpijo zaradi anemije. Visoka raven železa uravnava inherentno pomanjkanje železa pri anemičnih bolnikih, povečuje energijo in moč, medtem ko zmanjšuje občutke utrujenosti in počasnosti.

Alergije: Eden od najbolj zanimivih vidikov datljev je prisotnost organskega žvepla. To ni zelo pogost element, ki ga najdemo v živilih, vendar ima številne koristi za zdravje, vključno z zmanjšanjem alergijskih reakcij in sezonskimi alergijami. Po raziskavi, izvedeni leta 2002, lahko organske žveplove spojine pozitivno vplivajo na količino trpljenja ljudi s SAR (sezonski alergijski rinitis). So odličen način, da nekoliko zmanjšajo učinke teh sezonskih alergij s svojimi prispevki žvepla v prehrani.

Povečanje telesne mase: Dateljni bi morali biti vključeni v del naše zdrave prehrane. Sestavljajo jih sladkor, beljakovine in številni nujni vitamini. Če so datlji zaužiti s kumarično pasto, lahko obdržite svojo telesno težo na normalni, uravnotežen ravni, ne da bi prekomerno hujšali. En kilogram datljev vsebuje skoraj 3.000 kalorij, ki zadoščajo dnevnim potrebam človeškega telesa. Seveda ne bi smeli jesti samo datljev čez dan. Če ste vitki ter želite povečati svojo težo ali če poskušate zgraditi svoje mišice, da naredite vtis na punce, ali ste zaradi resnih zdravstvenih težav postali šibki, potem vsekakor  morate jesti datlje!

Povečanje energije: Dateljni imajo visoko vsebnost naravnih sladkorjev, kot so glukoza, fruktoza in saharoza. Zato so odličen prigrizek za takojšnjo eksplozijo energije. Mnogi ljudje po vsem svetu uporabljajo datlje za hitro popoldanski prigrizek, ko se počutijo brez energije. Pogosto, ko vadite, se počutite izčrpane in žvečenje datljev v takšnih trenutkih vam pomaga, da si takoj obnovite energijo.

Zdravje živčnega sistema: Vitamini, ki so prisotni v datljih, so idealen dodatek za zdravje in funkcionalnost živčnega sistema. Kalij je ena od glavnih sestavin pri spodbujanju zdravega in odzivnega živčnega sistema ter izboljšuje tudi hitrost in pozornost možganske aktivnosti. Zato so čudovit vir hrane za ljudi, ko se začnejo starati in njihov živčni sistem postane počasen ali nepodprt, kot tudi za ljudi, ki si želijo ostati v mislih bistri.

Zdravje srce: Dateljni so v veliko pomoč pri ohranjanju zdravega srca. Ko jih zvečer namočimo in zjutraj zmeljemo ter nato zaužijemo, so študije pokazale, da imajo datlji pozitiven učinek na šibko srce. Prav tako so bogat vir kalija, kar se je izkazalo, da se zmanjšuje tveganje za možgansko kap in druge bolezni povezane s srcem. Poleg tega so predlagani kot zdrav in okusen način za zmanjšanje ravni holesterola LDL v telesu, kar je glavni dejavnik srčnih napadov, bolezni srca in možganske kapi. Zato lahko dateljni, če jih jemljemo dvakrat na teden, resno izboljšajo splošno zdravje srca.

Spolna slabost: Študije so pokazale, da so dateljni celo koristni za povečanje spolne vzdržljivosti. Namočite čez noč nekaj dateljev v sveže kozje mleko, nato pa jih zmeljite v istem mleku ter dodajte kardamonin prah in med. Ta mešanica postane zelo uporaben tonik za povečanje spolne vzdržljivosti in zmanjšanje sterilnosti zaradi različnih spolnih motenj. Znanost za tem pojavom je v veliki meri posledica tradicionalne uporabe, ki je spodbudila uradne raziskave. Leta 2006 je Bahmanpour proučeval učinke dateljev in njihovega olja na spolno delovanje ter ugotovil, da so visoke ravni estradiolnih in flavonoidnih sestavin datljev povzročile povečanje števila spermijev in gibljivost ter spodbudili povečano velikost in težo testisa. Torej, če iščete moško spodbudo, pojejte nekaj datljev, ker so odličen naravni afrodiziak!

Nočna slepota: Prednosti dateljev so obsežne, zato se pogosto uporabljajo za preprečevanje različnih bolezni, ki vplivajo na ušesa, nos in grlo. Ko so listi datljev zmleti v pasto ter podrgnjeni v oči in okoli oči ali ko so datlji zaužiti, se je izkazalo, da zmanjšujejo pogostost nočne slepote. Ta rešitev se običajno uporablja na podeželskih območjih, kjer datlje uporabljajo kot alternativno zdravilo.

Zastrupitev:  Dateljni se običajno uporabljajo tudi kot sredstvo za alkoholno zastrupitev. Zagotavljajo hitro olajšanje in imajo streznitveni učinek, če se počutite, kot da ste zaužili neprijetno količino alkohola. Lahko jih uporabite naslednje jutro, da preprečite hud glavobol. Za najboljše rezultate jih je najbolje namočiti čez noč.
 
Driska: Zreli dateljni vsebujejo kalij, ki je znan kot učinkovit način za nadzor driske. Ker so lahko prebavljivi, še dodatno pripomorejo ublažiti nepredvidljivo naravo kronične driske.

Rak trebuha: Raziskave so pokazale, da so dateljni legitimen način za zmanjšanje tveganja in vpliva raka na trebuhu. Delujejo kot uporaben tonik za vse starostne skupine in v nekaterih primerih delujejo boljše od tradicionalnih zdravil in, ker so naravni, nimajo nobenih negativnih stranskih učinkov na človeško telo.

Čeprav dateljni vsebujejo ogromno hranilnih vrednosti, bodite pri izbiri precej pazljivi, saj je njihova površina zelo lepljiva, kar pogosto privlači različne nečistoče. Zato je priporočljivo, da uživate samo tiste, ki so pravilno obdelani in pakirani. Preden jih pojeste, jih temeljito operite, saj bo to pomagalo odstraniti nečistoče na površini.

http://greenshop.si/search?q=dateljni

Z goji jagodami proti sladkorni bolezni in raku

Zdravstvene prednosti goji jagod vključujejo nadzor nad sladkorno boleznijo, zniževanje holesterola, odstranjevanje prostih radikalov, kardiovaskularno zaščito, možno nadzorovanje raka, zaščito možganskih celic, zaščito jeter ter zaščito kože pred UV žarki. Goji jagode pomagajo tudi pri izboljšanju vida, splošnem počutju in krepitvi imunskega sistema.

Goji jagode ali volčje jagode se uporablja v tradicionalni kitajski medicini in pri pripravi hrane na Kitajskem. Sok iz goji jagod in same jagode se prodajajo za različne zdravstvene koristi, ki jih ponujajo. Volčja jagoda je dejansko razdeljena na dve podvrsti, ki so znane kot Lycium barbarum in Lycium chinense, ki pripadata družini Solanaceae. Volčja jagoda velja za domačo vrsto na Kitajskem, raste pa tudi v toplejših regijah po vsem svetu, v Avstraliji, Severni Ameriki, v Sredozemlju, osrednji in jugozahodni Aziji. Kitajska je največji izvoznik volčjih jagod na svetu.

Angleško ime Goji izhaja iz mandarinskega imena gouqi. Drugo ime, volčja jagoda, naj bi izviralo iz grškega imena rastline Lycium, iz Lycosa ali "volka" v grščini. Goji drevo raste do višine okoli 3 metre. Jagode goji so majhne, ​​do 2 cm, temno rdeče ali oranžne in podolgovate oblike. Te jagode so po okusu grenke in sladke.

Goji jagod se ne uporablja samo kot hrana in zdravilo na Kitajskem, temveč tudi v drugih azijskih državah, kot so Koreja, Japonska in Vietnam. Celotna rastlina, vključno z jagodami, listi, koreninami in koreninim lubjem, so bila uporabljena za zdravstvene namene. V tradicionalni medicini so goji jagode uporabljali za zdravljenje bolezni jeter, neplodnost, bolečine v trebuhu, suh kašelj, utrujenost in glavobole. Šteje se, da je tonik, ki podaljša življenjsko dobo.

Hranilna vrednost goji jagod

Posušene goji jagode vsebujejo kalorije, ogljikove hidrate, maščobe, prehranske vlaknine, sladkor in beljakovine. Minerali in vitamini v goji jagodah vključujejo natrij, kalij, kalcij, železo, cink, selen, vitamin C, karoten, tiamin, riboflavin, lutein, likopen, zeaksantin, polisaharide, betain in peptidoglikane.

Zdravstvene prednosti goji jagod

Nadzor nad sladkorno boleznijo: Sladkorna bolezen se je pojavila kot ena glavnih bolezni na svetu v sodobnem času. Nadzorovanje ali preprečevanje sladkorne bolezni je nujno potrebno, saj lahko privede do razvoja več drugih bolezni, kot so debelost, bolezni srca, bolezni srca in ožilja, možganska kap in okularne bolezni. Ena glavnih zdravstvenih prednosti uživanja goji jagod je, da lahko pomaga pri nadzoru sladkorne bolezni. Nedavne študije kažejo, da imajo ekstrakti sadnih gojilnic značilne hipoglikemične lastnosti. Študije tudi kažejo, da uporaba goji jagod za nadzor sladkorne bolezni ne bo povzročila nobenih negativnih stranskih učinkov.

Nadzor holesterola: Holesterol je eden glavnih razlogov za nastanek bolezni srca in kardiovaskularnih bolezni. Holesterol v krvnih žilah in arterijah tvori ploščate strukture, ki ovirajo pretok krvi. To povzroči, da srce črpa z višjo silo, kar ima za posledico oslabelost srca, ki ji lahko sledi srčni napad. Za začetek je holesterol eden od dveh vrst. Ena vrsta je HDL ali lipidni holesterol visoke gostote, ki je dober holesterol, drugi pa je LDL ali lipidni holesterol nizke gostote, ki je slab holesterol. LDL ali slab holesterol je tisti, ki oblikuje ploščate strukture in vodi do oslabelosti srca. Nedavne študije so pokazale, da vnos goji jagod zmanjša visoke ravni holesterola. Zlasti se zmanjšajo ravni LDL holesterola.

Odstranjevanje prostih radikalov: Antioksidanti, kot že ime pove, so širok nabor kemikalij, ki reagirajo in nevtralizirajo delovanje prostih radikalov, ki se proizvajajo v našem telesu. Prosti radikali, če ostanejo sami, lahko sčasoma poškodujejo naša tkiva, celice, celične membrane in DNA, kar povzroči razvoj različnih bolezni. Raziskave so pokazale, da lahko uživanje goji jagod pomaga zmanjšati zdravstvene učinke povezane s prostimi radikali. Antioksidanti, prisotni v goji jagodah, lahko tudi pripomorejo k povečanju imunskega sistema.

Kardiovaskularna zaščita: Prosti radikali lahko napadejo tudi srce, tako kot kateri koli drugi organ. Ko so napadene srčne mišice, je rezultat lahko, da bo srce oslabljeno. Čeprav se to zgodi v daljšem časovnem obdobju, je še vedno treba sprejeti previdnostne ukrepe. Goji jagode lahko delujejo kot zaščitni ukrep, saj vsebujejo antioksidativne kemikalije, ki lahko ščitijo srce pred napadom prostih radikalov. Nedavne študije so zabeležile pomembne proste radikale, ki so jih v srcu odstranili z izvlečki goji jagod.

Zdravo telo: Zdravstvene prednosti goji jagod vključujejo tudi splošno počutje in zdravo telo. Rezultati študije so pokazali, da uživanje goji jagod izboljša funkcije prebavil ter zmanjša stres in utrujenost. Prav tako izboljšuje nevrološke in psihološke učinke.

Antirakaste lastnosti: Goji jagode ne jedo samo kot hrano, ampak so jih Kitajci uporabili tudi za zdravljenje raka v svoji tradicionalni medicini. Znanstvene preiskave ekstraktov goji jagodičastega sadja so razkrile različne anti-kancerogene lastnosti. Preizkušeni so bili na človeških rakavih celicah, ki so pokazali precejšen nadzor nad širjenjem celic raka. Apoptozo ali nenadno smrt celic so opazili pri rakavih celicah, ko so uporabili ekstrakte goji jagod.

Ščiti možganske celice pred poškodbami: Omenili smo, da nestabilne kemikalije, imenovane prosti radikali, napadajo naše telo od znotraj. Včasih lahko napadejo živčne celice ali pa celo možganske celice. Poškodovane možganske celice lahko razvijejo nevrodegenerativne bolezni. Te nevrodegenerativne bolezni je mogoče učinkovito preprečiti z uporabo goji jagodičja. Ekstrakti goji jagod so pokazali pomembno nevroprotektivno aktivnost. Ekipa, ki je izvedla raziskave, je ugotovila, da goji jagode učinkujejo proti staranju in je to predlagala kot preventivno zdravilo.

Ščiti jetra pred poškodbami: Jetra so eden od najbolj odpornih organov v našem telesu in se lahko zaščitijo pred kemikalijami, prostimi radikali in telesnimi poškodbami. Vendar pa lahko ta cikel poškodb in regeneracije v končni fazi povzročijo poškodbe jeter. Goji jagode se tradicionalno uporablja v kitajski medicini za pogosto zdravljenje jetrnih bolezni. Ekstrakti goji jagodičja so pokazali, da se v jetrih in zaščitnih lastnostih očistijo prosti radikali.

Zaščita kože: Ultravijolično sevanje je ena izmed groženj s katero se vsi soočamo zaradi izčrpanosti ozonske plasti v več delih sveta. Izpostavljenost kože UV-sevanju lahko povzroči poškodbe kože in kožnega raka v ekstremnih primerih. To tveganje lahko zmanjšamo z uporabo goji jagod. Ekstrakti g jagod lahko ščitijo našo kožo pred poškodbami zaradi UV-sevanja. Študije so pokazale, da goji jagode znatno zmanjšajo vnetje kože in imunsko zatiranje. Ta ukrep je pripisan antioksidativnemu potencialu v goji jagodah.

Izboljša kakovost spanja: V kitajski tradicionalni medicini se uporablja goji jagode tudi za lažje spanje in zmanjšanje stresa. Raziskave so pokazale, da uporaba goji jagod bistveno izboljša kakovost spanca brez negativnih učinkov. Poleg tega je bilo v primerjavi s kontrolno skupino opaziti tudi enostavnejše prebujanje.

Poveča kvantiteto semen in kvaliteto sperme: Goji jagode se že dolgo uporablja v tradicionalni kitajski medicini kot afrodiziak. Znanstvene študije o lastnostih afrodiziaka goji jagod so ugotovile, da lahko zmanjšajo škodo, ki jo povzročijo testice, in zagotavlja zaščito pred oksidativnim stresom s pomočjo vodikovega peroksida, kar lahko zmanjša število semen in kakovost sperme.

Izboljšanje vida: Goji jagode zaradi svojih antioksidativnih lastnosti pomagajo tudi pri izboljšanju vida. Antioksidanti ščitijo oči pred prostimi radikali, ki lahko povzročijo izgubo vida, katarakte in druge motnje povezane z očmi.

Z marelicami proti staranju

Zdravstvene prednosti marelice vključujejo njeno sposobnost za zdravljenje prebavnih motenj, zaprtja, obolenja ušes, vročice, kožnih bolezni, raka in anemije. Marelično olje je koristno za zdravljenje napetih mišic in ran. Marelica je dobra tudi za nego kože, zlasti za ženske. Zato jo lahko najdete tudi v različnih kozmetičnih izdelkih. Poleg tega imajo marelice zmožnost izboljšati zdravje srca, zmanjšati raven holesterola, preprečiti poslabšanje vida, pomagati pri izgubi teže, zdravljenju dihalnih stanj, povečanju kostne trdnosti in vzdrževanju ravnotežja elektrolitov v telesu.

Marelice lahko uživamo kot sveže ali posušene. Uporabljajo se tudi pri pripravi različnih sokov, džemov, squasha in želeja. Marelično olje se lahko pridobi tudi iz jedra, tista močna eterična olja pa imajo veliko pomembnih vplivov na zdravje.

Marelice so znanstveno znane kot Prunus armeniaca, so tesno povezane s slivami. Težko je razumeti natančen režim gojenja po vsem svetu, saj so bile oboje najdene divje in vzgojene v prazgodovini. Znanstveno ime izhaja iz Armenije, kjer večina znanstvenikov meni, da izvirajo marelice. Vendar pa so bili prisotne tudi v starodavni Grčiji in Rimu, mnogi drugi strokovnjaki pa trdijo, da se je v Indiji zgodnje gojenje zgodilo pred več kot 3000 leti. Sporni izvori niso pomembni, vendar je vpliv marelic na zdravje ljudi siguren!

Marelice so majhni drupi, ki spominjajo na breskve ali slive. Imajo mehko tango meso pod tanko zunanjo kožo. Sredi marelice je velika jama, ki je neuničljiva, zato bodite previdni pri prvem velikem ugrizu! Običajno so rumene ali oranžne, na eni strani pa rahlo rdeče. Uživamo jih lahko na najrazličnejše načine, vsaka kultura pa jih obravnava različno! Eden od razlogov, zaradi katerih so bile v preteklosti tako priljubljene, je, da so lahko zaradi svojih edinstvenih organskih spojin, hranil, vitaminov in mineralov, ki so navedeni spodaj, neposredno povezani s številnimi koristmi za zdravje.

Hranilna vrednost marelic

Impresivne zdravstvene koristi marelic so posledica vsebnosti vitaminov, kot so vitamin A, vitamin C, vitamin K, vitamin E in niacina v znatnih količinah ter številni drugi bistveni vitamini v sledeh (manj kot 5% dnevne potrebe), pa tudi njihovo vsebnost mineralov, ki vključuje kalij, baker mangan, magnezij in fosfor. Marelice so tudi zelo dober vir prehranskih vlaknin, kot pri večini sadja.

Zdravstvene prednosti marelic vključujejo naslednje:

Zaprtje: Marelice so bogate z vlakninami in zato ohranjajo gladko gibanje črevesja. Zaradi tega se jih pogosto priporoča bolnikom, ki zaradi svojih odvajalnih lastnosti redno trpijo zaradi zaprtja. Vlaknine stimulirajo želodčne in prebavne sokove, ki pomagajo absorbirati hranila in razgrajujejo hrano za lažjo obdelavo. Poleg tega vlaknine tudi aktivirajo peristaltično gibanje prebavnega trakta, gibanje gladkih mišic pa ohranjajo gibanje črevesja.

Zdravje kosti: Marelice imajo pomembne ali zmerne količine vseh mineralov potrebnih za zdravo rast kosti. Kalcij, fosfor, mangan, železo in baker igrajo določeno vlogo pri ustvarjanju kostne snovi. Zato lahko prehranjevanje marelic zagotavlja zdravo rast in razvoj kosti ter preprečuje različne starostne bolezni, vključno z osteoporozo.

Zdravje srca: Marelice so čudovit način za zaščito vašega srca pred številnimi boleznimi, vključno z aterosklerozo, srčnimi napadi in kapmi. Visoka količina vitamina C, pa tudi kalijeva in prehranska vlakna, prispevata k dobremu kardiovaskularnemu zdravju. Vitamin C ščiti srce pred prostimi radikali, kalij znižuje krvni tlak tako, da sprosti napetost krvnih žil in arterij, medtem ko prehrambene vlaknine prelomijo presežek holesterola iz obloge posod in arterij, s čimer jih odstranijo in zmanjšajo napetost na srcu. Vse te lastnosti skupaj pa naredijo marelice idealne za povečanje zdravja srca.

Tekočinske stopnje in metabolizem: Tekočinske ravni po telesu so odvisne predvsem od dveh mineralov, kalija in natrija. Visoke količine kalija v marelicah so bile povezane z vzdrževanjem tekočine v telesu in z zagotavljanjem, da se energija ustrezno porazdeli v pravilne organe in mišice. Z ohranjanjem zdravega ravnovesja elektrolitov lahko imate več energije, zmanjšate krče ter poskrbite, da se kri in uporabna energija posreduje po telesu, kot jo potrebujete.

Boleča ušesa: Marelično olje je dobro za ušesa, čeprav natančen mehanizem še vedno preučujejo. Izkazalo se je, da je le nekaj kapljic v prizadeti ušesni kanal zelo hitro zdravilo. Znanstveniki domnevajo, da ima to opraviti z antioksidantnimi materiali, ki vsebujejo eterično olje marelice.

Vročica: Sok marelice se pogosto daje bolnikom, ki trpijo zaradi povišane telesne temperature, ker v telesu zagotavljajo potrebne vitamine, minerale, kalorije in vodo, hkrati pa razstrupljajo različne sisteme in organe. Nekateri ljudje uporabljajo tudi parne marelice za lajšanje vročine. Na ta način je marelica pomirjujoča, protivnetna snov, ki lahko vpliva na celotno temperaturo telesa tudi, ko niste bolni. Poleg tega lahko zmanjša vnetje v drugih delih telesa, tako kot pri ljudeh, ki trpijo zaradi artritisa ali protina.

Motnje kože: Olje marelice je dobro za nego kože. Koža hitro absorbira in koža ne ostane mastna po nanosu. Marelice niso samo uporabne za vzdrževanje gladkega in sijočega videza kože, pomaga tudi pri zdravljenju številnih kožnih bolezni, vključno z ekcemom, srbenjem, poškodbami in številnimi drugimi dražilnimi stanji. To je specifično posledica antioksidantov, ki jih najdemo v marelicah. Ne le, da ima zdravo količino vitamina A (60% vaše dnevne potrebe), ki je že dolgo povezana z bolj zdravo kožo, vendar antioksidanti v marelicah ščitijo kožo pred učinki prostih radikalov, ki lahko privedejo do poslabšanja kože in znakov prezgodnjega staranja.

Anemija: Ko uživate marelice te pomagajo pri nastanku hemoglobina zaradi prisotnosti železa in bakra v marelicah. Ta lastnosti pomagajo pri zdravljenju anemije. Anemija je v bistvu pomanjkanje železa in lahko povzroči šibkost, utrujenost, lahkotnost, prebavne težave in splošno prebavno delovanje. Brez rdečih krvnih celic se telo ne more pravilno reoksigenirati in sistemi organov začnejo delovati nepravilno. Železo je ključni del nastajanja rdečih krvnih celic, kot je baker. Oba minerala sta prisotna v marelicah, zaradi česar je odlično orodje za povečanje metabolizma in pravilno delovanje telesa.

Rak: Ugotavljajo, da seme marelice pomaga pri zdravljenju raka. Med karotenoidi in drugimi antioksidantnimi spojinami, ki jih imajo marelice, ni presenetljivo, da ogrožajo proste radikale. Prosti radikali so nevarni stranski produkti celičnega metabolizma, ki lahko povzročijo, da zdrave celice mutirajo svoj DNK v rakave celice. Antioksidanti nevtralizirajo te škodljive spojine in zagotovijo, da telo ne izvaja pogojev, kot so rak, bolezni srca, alzheimerjeva bolezen in staranje kože. Marelice so neposredno povezane z zmanjšanjem tveganja raka.

Astma: Verjamejo tudi, da je marelično olje anti-astmatično v naravi in ​​pomaga pri zdravljenju bolezni in s tem povezanih simptomov. Ima določene ekspektorantne in stimulativne lastnosti zaradi svojih eteričnih olj. Eden od teh lahko pripomore k zmanjšanju pritiska in stresa na pljučih in dihalih, s čimer preprečuje napade astme preden se začnejo.

Nekaj ​​besed iz previdnosti: Ni nobenih nevarnosti pri uživaju marelic, razen običajnih alergij, ki bi jih lahko imeli nekateri ljudje. Vendar pa obstaja nekaj zaskrbljenosti glede zdravih značilnosti suhega sadja, ki se pogosto dajejo v marelice. Sulfite so našli v večini suhih živil, in to ni dobra stvar. Sulfiti lahko resno vplivajo na astmo in povzročijo astmatične napade. Zato kot zdravilo za astmo uporabite sveže marelice, ne pa posušene različice. Razen te prijazne previdnosti, uživajte v sladkem okusu marelic in videli boste vse pozitivne lastnosti, ki jih lahko naredijo marelice za vas.

Brusnice - super hrana, ki ponuja veliko več kot si lahko predstavljamo

V teku dneva se vsi soočamo z mnogimi odločitvami – nekatere so zastrašujoče, druge povsem običajne. Kremo ali sladkor? Korenček ali čokolado? In v prizadevanju za boljše zdravje, obstajajo tudi številne odločitve, ki jih prinašajo fitnes freaki. Vadba ali sladka sramota? Pojesti proteinsko ploščico ali peščico brusnic? ... Počakajte, brusnice!? Da, brusnice. Izkazalo se je, da je to sadje zares super hrana, ki ponuja veliko več, kot si lahko predstavljamo.

Rastlina je pravzaprav pritlikava, lužen grm ali trta, ki zraste do višine 10 do 20 cm in ima majhne, zimzelene liste. Sama jagoda je dokaj majhna in po okusu zelo kisla, s pH vrednostjo od 2,3 do 2,5.

Brusnice (znanstveno ime: Vaccinium Macrocarpon) so polne z vitaminom C in vlakninami, bogatimi s fitofarmacevtskimi sredstvi, ki so bistvenega pomena za vsestransko zdravje. Vsebujejo tudi različne kemične snovi, ki lahko nudijo zaščito pred zobno gnilobo, okužbo sečil in vnetnimi boleznimi.




9 prednosti brusnic:

1. Ogromna moč antioksidantov

Ali ste vedeli, da brusnice premagajo skoraj vse sadje in zelenjavo v antioksidantih, ki se spoprimejo z boleznimi, vključno z jagodami, malinami, špinačo, brokolijem in češnjami? Ena skodelica brusnic ima v resnici skupno 8983 antioksidantov.

2. Preprečujejo infekcije sečil

Brusnica je morda najbolj znana po svoji vlogi pri preprečevanju infekcij sečil. Visoka raven proantocianidinov v brusnicah pomaga zmanjšati adhezijo določenih bakterij na stene urinarnega trakta, s čimer se bori proti okužbam. Glede na študijo, objavljeno v Ameriškem Journal of Obstetrics and Gynecology, brusnica pomaga preprečevati okužbe urinarnega trakta. Vendar pa je brusnični sok veliko manj učinkovit, saj je potrebna precej velika koncentracija brusnic, da se prepreči bakterijska adhezija.

3. Povečujejo možgansko moč

Antioksidantne in protivnetne spojine prisotne v brusnicah, lahko izboljšajo spomin in koordinacijo.
Torej, če želite ostati inteligentni, boste morda želeli vsak dan prigrizniti posušene brusnice.

4. Preprečujejo raka

"Raziskave so pokazale, da brusnice koristijo pri upočasnitvi napredovanja tumorja in kažejo pozitivne učinke na raku prostate, jeter, raku dojk, jajčnikov in debelega črevesa", pravi dr. Manoj K. Ahuja, bolnica Sukdha.


5. Pomagajo pri hujšanju

"Brusnični sok ima emulgirajoči učinek na maščobe, ki so shranjene v telesu, kar pomaga pri izgubi teže.
Ker je obogaten z vlakninami, pomaga tudi pri tem, da se počutite polni dlje časa", pravi nutricionist Anshul Jaibharat iz Delhija.

6. Preprečujejo zobno gnilobo

Po mnenju raziskovalcev Centra za oralno biologijo in oddelka za stomatologijo Eastman pri Medicinskem centru Univerze v Rochesteru lahko proantocianidini, ki so prisotni v brusničnih žlezah, koristijo oralnemu zdravju, saj preprečujejo, da bi se bolezni dlesni in bakterij vezale na zobe.


7. Krepijo kožo

Glede na health.com brusnice pomagajo hraniti kožo in jo naredijo bolj voljno.
Lahko zmešate četrtino skodelice medu z dvema žlicama posušene brusnice in četrtino žlice eteričnega olja in jo uporabite na koži za 10 minut, da izboljšate rezultate.

8. Povečujejo imunski sistem

Ker so brusnice bogate z antioksidanti in fitokemikalijami, spodbujajo zdrav imunski sistem
In zmanjšajo verjetnost, da bi zboleli.

9. Skrbijo za zdravo srce

Glede na študijo, objavljeno v British Journal of Nutrition, ljudje, ki popijejo kozarec nesladkanega brusničnega soka na dan, povečajo raven HDL holesterola, tj. dober holesterol, za približno 10%.
Polifenoli, prisotni v brusnicah, lahko tudi zmanjšajo tveganje bolezni srca in ožilja s preprečevanjem tvorbe trombocitov in zmanjšanjem krvnega tlaka.

Le kdo bi vedel, da lahko brusnice tako zelo koristijo našemu telesu. Brusnice lahko uporabite na različne načine. Lahko jih dodati v ovsene čokoladne piškote, muffine ali posipate peščico brusnic na vašo solato ali jih dodate v jutranje kosmiče.