30. julij 2017

Breskve pomagajo pri krepitvi kosti in zob

Zdravstvene prednosti breskev vključujejo olajšanje zaradi hipokalemije, raka, debelosti, holesterola, krvne stagnacije in nevrodegenerativnih bolezni. Pomagajo pri ohranjanju zdravega vida, nege kože, živčnega sistema, zdravih kosti in zob. Imajo anti-aging lastnosti in pomagajo pri razstrupljanju, izboljšujejo prebavo in celično zdravje. Imajo veliko osnovnih hranil in antioksidantov, ki so dragoceni med nosečnostjo in pomagajo pri krepitvi imunskega sistema.

Breskve so sočno in vsestransko poletno sadje, ki je izvirno na Kitajskem in v Južni Aziji. Njeno latinsko ime je Prunus persica, breskve pa so proizvod listavcev, ki rastejo v zmernih regijah po vsem svetu. Breskve pripadajo družini Rosaceae, ki vključuje tudi sadje, kot so slive in češnje.

Kitajska je največja pridelovalka breskev, kjer pa so breskve predstavljene tudi kot kitajski simbol dolgega življenja in nesmrtnosti. Drugi največji proizvajalci breskev so Italija, Španija, ZDA in Grčija. Gruzija je pravzaprav tudi "breskevska država" za svoj prispevek k proizvodnji najbolj kakovostnih breskev glede okusa, teksture in hranilnih vsebnosti. Breskve so dosegle status državnega sadja v Gruziji leta 1995. Breskve so na voljo v različnih velikostih, barve pa od rumene do rdeče, odvisno od države izvora.

V nasprotju z nektarinami, ki imajo gladko zunanjo površino, imajo breskve mehko, žametno kožo. Imajo občutljivo aromo in sočno rumenkasto celulozo. Breskve so družinsko ali kamnito sadje, saj zunanji mesnati del obkroža školjko, ki obdaja užitno seme.

Hranilna vrednost breskev

Breskve vsebujejo široko paleto hranilnih snovi, ki so bistvene za zdravo delovanje telesa. Breskve so bogate z vitaminom A, beta-karotenom in vitaminom C (askorbinska kislina). Prav tako so dober vir vitamina E (alfa-tokoferola), vitamina K (phylloquinone), vitamina B1 (tiamin), vitamina B2 (riboflavin), vitamina B3 (niacin), vitamina B-6, folata in pantotenske kisline. Breskve prav tako ponujajo bogato zakladnico mineralov, kot so kalcij, kalij, magnezij, železo, mangan, fosfor, cink in baker. Breskve imajo malo kalorij, ne vsebujejo nasičenih maščob ali holesterola in so dober vir prehranskih vlaknin.

Zdravstvene prednosti breskev

Poleg osvežujočega okusa in arome so breskve bogate s karotenoidi in ponujajo številne prednosti za zdravje.

Kapaciteta antioksidantov: Lupina in pulpa breskev imajo pomembne antioksidativne lastnosti. Prisotnost klorogenske kisline v breskvah prispeva tudi k njihovim zaščitnim učinkom. Antioksidanti, kot so lutein, zeaksantin in beta-krioksantin, pomagajo pri čiščenju prostih radikalov in ščitijo telo pred škodljivimi učinki različnih bolezni.

Hipokalemija: Breskve vsebujejo kalij, ki je bistvenega pomena za pravilno signalizacijo živcev in celično delovanje telesa. Vsebnost kalija v breskvah pomaga pri prebavnih procesih, aktivirajo ogljikove hidrate, ohranjajo ravnotežje elektrolitov in regulaciji mišičnega tkiva. Pomanjkanje kalija v telesu lahko privede do hipokalemije, ki lahko vpliva na mišično moč in lahko povzroči neredni srčni utrip.

Rak: Breskve so bogate s fenolnimi in karotenoidnimi spojinami, ki imajo anti-tumorske in anti-rakaste lastnosti ter pomagajo pri boju proti različnim vrstam raka, kot so rak dojke, pljučni rak in rak debelega črevesja. Študije so podprle dejstvo, da klorogenična kislina in neoklorogenska kislina, prisotna v breskvah, ugodno vplivata na preprečevanje rasti celic raka dojke brez vpliva na normalne celice, za razliko od zdravljenja raka s kemoterapijo, ki negativno vpliva tudi na zdrave celice. Poleg tega so raziskave pokazale, da je botanična skupina Rosaceae, ki vključuje breskve, bogata z beta karotenom, s čimer zagotavlja zaščitne učinke proti pljučnemu raku.

Nega kože: Breskve pomagajo vzdrževati zdravo kožo zaradi prisotnosti vitamina C, ki zagotavlja tudi zaščito pred škodljivimi prostimi radikali in okužbami. Breskve prav tako ščitijo kožo pred ultravijoličnim sevanjem. Študije so pokazale, da imajo antioksidanti zeaksantin in lutein znatne protivnetne učinke na škodo kože, ki jo povzroča sevanje UV-B, in ščitijo kožo pred hiperproliferacijo celic. Flavonoidi, ki so prisotni v breskvah, imajo foto zaščitne učinke in pomagajo ščititi kožo zaradi UV-povzročene eritemije.

Breskve se pogosto uporabljajo v kozmetični industriji za izdelavo kreme za kožo. Bogastvo flavonoidov in bistvenih vitaminov in mineralov v breskvah pomaga pri odstranjevanju mrtvih celic, pa tudi pri osvežitvi in oživitvi kože.

Zdravje oči: Breskve so bogate z beta-karotenom, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Beta-karoten ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega vida in preprečuje različne očesne bolezni, kot so kserofalmija in slepota. Preiskovalna raziskava je pokazala, da imajo karotenoidi lutein in zeaksantin v breskvah pozitivne učinke, povezane z zmanjšano razširjenostjo jedrske katarakte. Kot je bilo navedeno v študijah, lutein in zeaksantin prebivata v makularnem pigmentu očesa in pomagata pri zaščiti mrežnice zaradi starostne degeneracije makule. Poleg tega ti sestavni deli, ki so prisotni v breskvah, varujejo tkiva mrežnice pred škodo, ki so jo povzročili prosti radikali, in morebitno poškodbo, ki jo povzroča svetloba z visoko valovno dolžino.

Nosečnost: Breskve so dragocene med nosečnostjo zaradi prisotnosti širokega nabora bistvenih vitaminov in mineralov. Vitamin C pomaga pri zdravi rasti kosti, zob, kože, mišic in krvnih žil otroka. Prav tako pomagajo pri absorpciji železa, kar je izredno pomembno med nosečnostjo. Folat v breskvah pomaga pri preprečevanju napak nevralne cevi, kot je spina bifida. Vsebnost kalija v breskvi pomaga pri preprečevanju mišičnih krčev in splošne utrujenosti, ki so pogoste med nosečnostjo. Prisotnost vlaken pomagajo pri zdravi prebavi in ​​zmanjšujejo različna stanja kot je zaprtje.

Prebava: Breskve so dobre za ohranjanje zdrave prebave zaradi njihove vsebnosti alkalnih snovi in vlaknin. Dietna vlakna v breskvah absorbirajo vodo in pomagajo preprečevati želodčne motnje, kot so zaprtje, hemoroidi, razjede na želodcu, gastritis in nepravilno gibanje črevesja. Prav tako pomagajo pri čiščenju in odstranjevanju strupenih odpadkov iz črevesja in preprečujejo, da bi v telesu prišlo do raznih abdominalnih motenj, vključno z rakom želodca. Zaradi svojih odvajalnih lastnosti breskve pomagajo tudi pri raztapljanju ledvic in kamnov mehurja.

Živčni sistem: Prisotnost magnezija v breskev pomaga preprečiti stres in tesnobo v telesu in pripomorejo pri ohranjanju živčnega sistema. Pomanjkanje magnezija lahko vpliva na delovanje osrednjega živčnega sistema, kar ima za posledico hiperaktivnost mišic in povečano aktivnost živčnih signalov. Preiskovalna raziskava, ki je bila izvedena v zvezi s tem, je pokazala, da je vnos hrane bogate z magnezijem skupaj z vitaminom B-6 ugodno vplival na zdravljenje hiper-razdražljivosti osrednjega živčnega sistema pri otrocih. Druga študija je pokazala, da zdravljenje z magnezijem pomaga pri ozdravitvi simptomov velike depresije. Uživanje breskev je koristno tudi pri ajurvedski terapiji za uravnoteženje živčnega sistema.

Debelost: Breskve vsebujejo bioaktivne komponente, ki so pokazale koristne učinke pri boju proti debelosti. Preiskovalna raziskava je pokazala, da prisotnost fenolnih spojin v breskvah nima protivnetnih lastnosti, ki prispevajo k boju proti prebavnim sindromom, ki bi sicer lahko povzročili resne zdravstvene težave.

Imunski sistem: Breskve so bogate z askorbinsko kislino in cinkom, ki pomagajo pri normalnem delovanju telesa in vzdrževanju zdravega imunskega sistema. Cink in vitamin C izvajata učinkovito celjenje ran in antioksidativne lastnosti, ki pomagajo pri boju proti okužbam ter zmanjšujejo razširjenost in resnost bolezni, kot so prehlad, malarija, pljučnica in driska. Pomanjkanje teh komponent lahko povzroči oksidativne razpoke in poslabšanje celične aktivnosti.

Nizka raven holesterola: Raziskave so pokazale, da fenolne spojine, ki so prisotne v lupini in celulozi breskev, pripomorejo k ohranjanju nižjih ravni holesterola LDL in spodbujanju dobrega HDL holesterola. To pomaga pri zmanjševanju tveganja bolezni povezanih z srcem in ohranja optimalno kardiovaskularno zdravje.

Anti-aging: Breskve so vir cinka, ki ima anti-aging lastnosti. Uživanje živil, ki so bogata s cinkom, kot so breskve, spodbujajo proizvodnjo protiteles in zavirajo celično škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Prav tako posega v postopek staranja moških reproduktivnih organov s povečanjem ravni testosterona v reproduktivnem hormonu v telesu.

Zdravje kosti in zob: Breskve vsebujejo fosfor, ki skupaj s kalcijem pomaga pri krepitvi kosti in zob ter pomaga pri vzdrževanju in popravljanju telesnih tkiv. Pomaga tudi pri preprečevanju različnih bolezni kosti, kot je dekalcifikacija, kar lahko privede do osteoporoze, zlasti pri ženskah po menopavzi. Uživanje živil, ki so bogata s fosforjem, kot so breskve, spodbujajo ponovno mineralizacijo kosti in ohranjajo njihovo togost. Poleg kalcija, vsebnost vitamina C v breskvah, igra pomembno vlogo pri krepitvi kosti in dlesni, ki pripomore k ohranjanju zob.

Razstrupljanje: Breskve so koristne za čiščenje in razstrupljanje telesa in pomagajo pri izpiranju škodljivih strupov iz jeter in ledvic. Preiskava je pokazala, da imajo ekstrakti breskev zaščitne hepato elemente in so dragoceni pri zdravljenju stanja hepato-toksičnosti, ki je posledica podaljšanja terapij za različne bolezni, kot so migrena, tuberkuloza in sladkorna bolezen. Breskve se v vzhodnih kulturah pogosto uporabljajo pri proizvodnji izdelkov za razstrupljanje zelišč, kot so detoksični čaji.

Zdravje celic: Breskve vsebujejo železo, ki je bistvenega pomena za nastanek hemoglobina v rdečih krvnih celicah. Uživanje živil, kot so breskve, je pomembna v vseh življenjskih obdobjih, vključno pri odraščanju otrok, adolescence, odraslostjo in fazami, kot sta menstruacija in nosečnost.

Nevrodegenerativne motnje: Študije so dokazale, da izvlečki breskev pozitivno vplivajo na centralni holinergični sistem. Holinergični sistem je sistem nevrotransmiterja, ki deluje kot temelj spomina in učnih funkcij. Komponente, ki so prisotne v breskvah, preprečujejo degeneracijo holinergičnega sistema in preprečujejo različne motnje, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Kulinarična uporaba: Zaradi številnih sestavin, ki spodbujajo zdravje, okusa in nizkih kalorij, so breskve pogosto dodane kot sestavina v različnih zdravih receptih, kot so jogurti, napitki in pecivo.

http://greenshop.si/breskva-debela-1kg