12. februar 2017

Nove študije kažejo kakšen učinek ima sladkor na možgane in novica ni spodbudna

Vsi vemo, kaj sladkor naredi naši postavi. Nove študije pa kažejo njegov učinek na možgane kar pa nikakor ni dobro.

Kot se je izkazalo, sladkor ni tako sladek. Poleg tega, da povzroča debelost in sladkorno bolezen, je prehranjevanje z dieto nasičeno s sladkorjem povezano s številnimi nenormalnimi možganskimi funkcijami, vključno s funkcijami slabega pomnjenja in kognitivnih aktivnosti.

Tukaj je tisto, kar morate vedeti, kako se prepreči preobremenitev s sladkorjem.

Niso vsi sladkorji slabi. Naše telo spremeni večino hrane, ki jo zaužijemo v sladkor. Dober sladkor ali glukoza, ki prihaja iz ogljikovih hidratov, kot je kruh in testenine, hrani naše celice po vsem telesu, vključno z možgani.

Drugi tip sladkorja je fruktoza. Ko pojemo fruktozo v sadju in zelenjavi, je ta neškodljiva, vendar, če jih zaužijemo v živilih, kot so brezalkoholne pijače, med, in skoraj vsa predelana živila, kot so dišave, solatni prelivi in ​​hitra hrana, lahko fruktoza negativno vpliva na naše zdravje. "Fruktoza ne spodbujaja hormone, kot so inzulin, ki imajo pomembno vlogo pri občutku sitosti," je dejala Kathleen Page, MD, docentka klinične medicine na Keck Medicine USC.

Sladkor povzroča zasvojenost. Le en košček sladkorja je dovolj, da stimulira možgane za sprostitev dopamina,ki je  naravna kemikalija v možganih, ki poganja naše želje in motivacijo. To je ista kemikalija, ki povzroča, da alkoholiki in narkomani  nenehno iščejo »zasvojenost«. V študiji USC, udeleženci, ki so jedli hrano s fruktozo v primerjavi z glukozo so doživeli večjo lakoto in hrepenenje.

"Prostovoljcem je bila dana na voljo izbira, da se jim takoj po študiji servira okusna hrana ali pa en mesec kasneje prejmejo denar, pravi Dr.Page. Ko so udeleženci konzumirali fruktozo, so se bili v večji meri pripravljeni odreči denarju, da bi takoj prejeli visoko kalorično hrano, v primerjavi s tem, ko so konzumirali glukozo.

Sladkor postara kožo. Ne moremo za vse kriviti sonce. Preveč sladkorja razgradi kolagen in elastin v naši koži, ki ohranjata celice, da se samodejno obnovijo. Še huje, ne obstaja način, da se pozdravi škoda, ko se pričnejo oblikovati prezgodnje gube. Edina rešitev je, da se poskrbi za čim manjši vnos sladkorja ali pa se ga v celoti odpravi.

Sladkor ohromi naš »senzor« za prenajedanje. Vsem znano dejstvo je, da nas prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja naredi debele. Toda šele pred kratkim so raziskovalci ugotovili, da kronično uživanje sladkorja ohromi senzor, ki prepreči prenajedanje. Ko naši možgani ne sproščajo hormona, da smo siti, je veliko večja možnost, da bomo nadaljevali s prehranjevanjem.

Sladkor zmanjšuje naš nevrotrofični faktor v možganih. Ta faktor namreč pomaga možganom pri učenju in oblikovanju novih spominov. Ko je naš nivo nevrotrofičnega faktorja nizka, se nam zatakne in se ne moremo naučiti novih stvari. Naš spomin se slabša. Nekatere raziskave so celo odkrile povezavo med nizkim nivojem nevrotrifičnega faktorja in Alzheimerjevo boleznijo, depresijo in demenco.

Umik sladkorja iz telesa je resničen. Odstranitev sladkorja iz naše prehrane lahko povzroči enake reakcije kot odstranitev droge – šklepetanje zob, tesnoba, tresenje in stresanje glave. Prvi in ​​najbolj pomemben način rešitve odvisnosti od sladkorja, je drastična sprememba v prehrani. "Najboljši način, da se zmanjša vnos fruktoze, je zmanjšati porabo dodanih sladil iz sladkorja, ki je glavni vir fruktoze v prehrani," je dejal Page.