15. marec 2017

Zdravilni učinki adzuki fižola

Nekaj izvirnih in pomembnih zdravilnih učinkov adzuki fižola vključuje njihovo sposobnost pomaganja pri hujšanju, preprečevanju in urejanju sladkorne bolezni in optimiziranju prebave. Pomaga tudi pri rasti in obnovi celic, povečuje energijo, zmanjšuje krvni tlak, zmanjšuje rojstne okvare pri dojenčkih in razstruplja telo.

Fižol adzuki

Ta majhen fižol je doma v vzhodni Aziji in himalajski regiji in ga običajno jedo na Japonskem, Kitajskem, Koreji in drugih azijskih državah, čeprav ga je mogoče najti tudi v drugih državah zaradi izvoza. Ime Adzuki izvira iz japonskega jezika, čeprav izgovor pogosto zveni kot "azuki". Ta zrna so predvsem rdeče barve, vendar pa se najdejo na nekaterih območjih tudi bela in črna zrna. Znanstveno ime tega fižola je Vigna angularis in rastejo vsako leto.

Ta fižol se primarno uporablja predvsem za sladke kulinarične jedi v azijskih državah, kot je na primer priprava jedi natto na Japonskem. Ko se ta fižol skuha in spremeni v sladko rdečo fižolovo pasto, se lahko uporabi za različne jedi, kot so slane jedi, sladke sladice, suši, sladkarije, pecivo, ali kot premaz za vaflje, piškote ali kruh. Lahko se uporabi tudi za izdelavo sladoleda! Večina ljudi misli, da je fižol slan, toda za adzuki fižol je mišljeno, da je sladek! Poleg edinstvenega okusa, so hranilne vrednosti adzuki fižola zelo pomembne. Sedaj pa si podrobneje poglejmo zdravilne koristi tega fižola.
 



Prebavne motnje: Kot pri večini sort fižola, ima adzuki fižol veliko vsebnost prehranskih vlaknin, ki je eden od ključnih elementov prebavnega zdravja. Vlaknine spodbujajo peristaltiko gibanja, premikajo hrano skozi prebavni trakt in omogočajo nemoten vnos hranil iz hrane. Vlaknine pomagajo tudi pri odpravi zaprtja, driske in napenjanja, kot tudi bolj resnih bolezni, kot so rak debelega črevesa.

Preprečevanje in upravljanje sladkorne bolezni: Prehranske vlaknine v adzuki fižolu imajo še drugi namen, saj ureja delovanje receptorjev insulina v telesu, ki zagotovi, da je raven sladkorja v krvi še vedno normalna. To lahko pomaga preprečiti razvoj sladkorne bolezni, ali pa pomaga uravnati simptome in tako prepreči vzpone in padce, ki so tako nevarni za bolnike s sladkorno boleznijo.

Zdravje srca: Folati, kalij, magnezij in vlaknine se v adzuki fižolu združijo v močno kardiovaskularno spodbudo. Vlaknine pomagajo uravnotežiti raven holesterola, medtem ko kalij sprošča krvne žile in poveča pretok krvi, s čimer se zmanjša krvni pritisk in obremenitev srca. To lahko pomaga zmanjšati možnost za razvoj ateroskleroze, kar pomeni, da vas ščiti pred srčnimi napadi in kapmi.

Rast in obnova: V adzuki fižolu obstaja velika količina beljakovin, ki je ključni element naše prehrane, še posebej za vegetarijance in vegane, ki ne dobijo beljakovin iz živalskih virov. Beljakovine se razgradijo v osnovne aminokisline, ki jih naše telo potrebuje, da ustvarja nove celice, tkiva in organe, tako za rast in obnovo. Živila, kot so adzuki fižol nam lahko zaradi tako visoke vsebnosti beljakovin ponudijo povečanje energije.

Hujšanje: Veliko ljudi v azijskih državah in v tujini se obrnjeno na adzuki fižol (in druge sorte fižola) za hujšanje. Vsebovane prehranske vlaknine in beljakovine vas hitro nasitijo ne da bi prispevali k precejšni količini kalorij. 115 gramov tega fižola (1/2 skodelice) je enakovredna le 150 kalorijam, kar pomeni, da lahko dobite cel kup hranilnih ugodnosti brez pridobitve na teži.

Razstrupitev telesa: Ta fižol vsebuje edinstven mineral znan kot molibden v zelo visokih koncentracijah. To je mineral v sledovih in ga ni mogoče najti v številnih živilih, vendar pa igra ključno vlogo pri razstrupljanju jeter. Tudi pol porcije aduzki fižola zagotavlja 100% priporočeni dnevni vnos molibdena.

Prirojene hibe: Visoka vsebnost vitaminov B, zlasti folne kisline, lahko prepreči razvoj prirojenih okvar pri nerojenih otrocih. Napake živčnih cevi so neposredna posledica pomanjkanja folata, tako da visoka vsebnost adzuki fižola lahko zagotovi zdrav porod!

Moč kosti: Če želite preprečiti osteoporozo in zakasniti pojav "staranja", dodajte k vaši prehrani minerale, kot so cink, baker in magnezij, kar bo resno pripomoglo k povečanju trdnosti kosti in preprečilo demineralizacijo kosti. Adzuki fižol vsebuje tudi te pomembne minerale in vas tako ohranja mladostne.